След няколко години ходене по мъките тя е оправдана, а по-късно

...
След няколко години ходене по мъките тя е оправдана, а по-късно
Коментари Харесай

Бургаска митничарка осъди прокуратурата, обвинила я без право за участие в ОПГ

След няколко години ходене по тъгите тя е оправдана, а по-късно потърси правата си в съда, в този момент би трябвало да получи 35 хиляди лева от държавното обвиняване

Прокуратурата на Република България ще би трябвало да изплати 35 хиляди лв. на митничарка поради породени морални вреди. Става въпрос за бургазлийката Росица Янкова, която е арестувана при акция против проведена незаконна група за подкупки на Митнически пункт Лесово през 2016 година, така наречен интервенция " Лесово 2 " . Тя, дружно с седем нейни сътрудници, получава обвиняване в осъществяването на тежко закононарушение, само че след това съдът я оправдава, сподели. 

Случаят е от 2 ноември 2016 година. Спецчастите затвориха за часове пункта и арестуваха 30  митнически чиновници. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ) Според изказванията на прокуратурата митническите чиновници бяха упрекнати в корупционна скица, че са желали и вземали подкупи в разнообразни размери. Разследването стартира по сигнали на водачи.

Росица Янкова била на работа малко повече от година, когато се озовава в ареста за присъединяване в ОПГ-то. Първо е арестувана в Елхово, а след това е преместена в София. Поради влошено здравословно положение (бел.ред. през 2015 година тя е диагностицирана с „ следемболия и тромбоза на лява бронхиална, радиална и улинарна артерии " ) обаче мярката й за неотклонение е сменена на домакински арест, а през февруари 2017 година – в „ парична гаранция “. През това време й се не разрешава да напусне и рамките на страната. Уволнена е дисциплинарно.

Делото се проточва. Пропуски постановат връщането му два пъти от съда. Едва на 20 юли 2018 година прокуратурата вняся трети обвинителен акт и процесът стартира всъщност. По-късно всички обвинени са оправдани. Заради вредите, които получава в резултат на ареста и които са разказани в детайли в правосъдния протокол, Росица Янкова взема решение да си търси правата в съда.

По време на на задържането тя била подложена на жестоко и надменно държание от органите на Министерство на вътрешните работи, провокации и закани, както и на душевен офанзиви да признае неща, които не била направила. При превозването към София и напредването с белезници изпитала стеснение и оскърбление. Бил осъществен обиск в жилището на й, при който цялото семейство било подложено на стрес, били счупени саксии и породен хаос. Условията в ареста в София били доста тежки, като те даже усложнили болесттите й. Тя се чувствала измъчена, унизена и уплашена. Още с повдигането на обвиняването й било внушавано, че е направила извънредно тежко закононарушение и че я чакат дълги години затвор. Всички тези условия усложнили здравословното й положение, както и на брачна половинка й. 

А поради изявления в медиите тя имала чувството, че хората я гледат необичайно, като нарушител, поради което се е затворила в себе си, станала безмълвна и избухлива. Отношенията в фамилията й също се изостряли. 

В хода на наказателната принуда получила психическо разстройство, като на 13.03.2017 година била диагностицирана с диагноза „ тежък депресивен епизод “. За интервал от година и седем месеца била лишена от опцията да се придвижвам свободно, да навестявам близки и родственици зад граница и да стартира работа в друга страна, с цел да компенсира сериозните финансови загуби, които претърпяла вследствие на воденото против нея наказателно произвеждане.

Тя счита, че няма паричен еквивалент, който да обезвъзмезди породените й морални вреди, само че приема за заслужено обезщетение сумата от 150 000 лв.. Съдът обаче отхвърля това искане 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР